Ma koliko se činilo nemogućim ispratiti sve inovacije koje je doneo, zahuktali 21.vek nas podstiče da jurimo, dosegnemo i usvojimo sve te moderne tehnologije koje nam olakšavaju životi čine ga sadržajnijim i kvalitetnijim. Jedna od nainovativnih tehnologija koja je pokrenula pravu revoluciju kada je kulinarstvo u pitanju, svakako je “Sous Vide” način spremanja hrane.
Sous Vide, u slobodnom prevodu sa francuskog “u vakumu”, u osnovi je, kako i samo ime kaže, poseban metod pripreme namirnica u vakumiranim plastičnim kesicama. Medjutim, danas su upotrebi sofisticirani uredjaji zasnovani na ovoj ideji. Ova tehnika omogućava pre svega pripremu na apsolutno preciznoj temperaturi u precizno odredjenom periodu. Nijedan drugi metod ne pruža ovoliko visok stepen kontrole i stoga će gost u restoranu uživati u bifteku pripremljenom u potpunosti prema svojoj želji u pogledu temperature. Još jedna, i još značajnija prednost sous vide metode je zadržavanje nutritivne vrednosti hrane, s obzirom da blago, neagresivno okruženje bez kiseonika omogućava čuvanje dragocenih nutrienata, što je, mnogi će se složiti, danas najvažniji faktor.
Kao sto je u korenu svih modernih tehnologija stara ideja, tako je i ideja za sous vide način kuvanja nastala jos u 18. veku. Medjutim, tek je sredinom sedmadesetih razvijena od strane dvojice francuskih kuvara, Žorža Pralusa i Bruna Gusoa (što je i ocekivano s obzirom na činjenicu da su Francusi poznati kao najveći inovatori u kuhinji). Naime, Bruno je, pripremajući foie gras (guščiju džigericu), došao na ideju da džigericu umota u plastičnu foliju pre potapanja u vodu, kako bi zadržala strukturu i vlažnost. Eksperiment je bio toliko uspešan da su odmah počeli da primenjuju ovu tehniku i na druge namirnice. Od tada se tehnika neprestano usavršavala, da bi danas postala neizostavni način pripremanja hrane u najprestižnijim restoranima. Osim što omogućava preciznost i visoku nutritivnu vrednost, ovaj metod pruža kuvarima neograničenu kreativnost. Iz tog razloga, najveća imena kulinarstva oslanjaju se na sous vide u ostvarivanju svojih jedinstvenih zamisli.
Voulez-Vouz je ponosan sto je implementirao sous vide tehnologiju u svoju kuhinju i uvrstio jela pripremljena na ovaj način u svoje menije. Posetite nas, i uverite se u izgled, kvalitet i pre svega ukus hrane koje nam sous vide metod omogućava. Neće Vas razočarati!